wt.. gru 3rd, 2024

Białko sojowe było stosowane w paszach dla ryb i zwierząt hodowlanych od kilkudziesięciu lat, ale stało się coraz bardziej popularne i powszechne w ostatnim czasie.

Wzrost przemysłu drobiarskiego i trzody chlewnej oraz ryb jest równoznaczny z hodowlą soi oraz produkcji śruty i mączki sojowej. Unikalna kombinacja aminokwasów oraz wysoka zawartość pełnowartościowego białka jest kluczem do szerokiego zastosowania soi w wielu gałęziach przemysłu i jej ogólnoświatowego sukcesu. Po zmieszaniu z kukurydzą śruta oraz mączka sojowa z łatwością spełnia wymagania pełnowartościowego białka w paszy stosowanej w hodowli bydła, ryb i drobiu. Na całym świecie zwierzęta hodowlane spożywają 90 procent śruty sojowej. Z biegiem czasu nastąpił globalny wzrost wśród gatunków zwierząt, które spożywają paszę sojową. Pomijając wyzwania, aminokwasy i białka zawarte w mączce sojowej stanowią ważne składniki odżywcze niezbędne dla zdrowia i prawidłowego rozwoju ryb i zwierząt hodowlanych. Śruta i mączka sojowa są odpowiedzią dla zaspokojenia przyszłego zapotrzebowania i wymagań żywieniowych rosnącej populacji zwierząt gospodarskich, zapewniając ludziom bezpieczeństwo jeśli chodzi o przemysł żywnościowy i gospodarczy.

Mączka sojowa stała się najczęściej stosowanym źródłem białka w paszach dla akwakultury na całym świecie.

Wysoka zawartość białka i łatwość jego trawienia sprawiają, że jest to prawie idealny składnik paszowy dla prawie wszystkich hodowanych ryb i krewetek. Dzięki takiej niedrogiej paszy gospodarstwa hodujące ryby mogą wytwarzać w przyszłości nawet do dwóch trzecich globalnej podaży ryb i skorupiaków, chroniąc w ten sposób środowisko przed nadmiernym połowem. Oprócz tego, że jest wydajnym pokarmem dla ryb, soja ma również niewiele odpadów, a mąka Golden Carp i śruta sojowa powstają jako pozostałość przy produkcji oleju sojowego o szerokim spektrum zastosowania. Śruta i mączka sojowa to odpowiedni sposób, aby pomóc hodowcom na całym świecie na zwiększenie wydajności i opłacalności hodowli ryb i zwierząt gospodarskich.

By admin