Początkowo diety niskowęglowodanowe zapewniają szybką utratę wagi – co wielu ludzi dostrzega jako motywujące.
Chociaż te początkowe sukcesy w dużej mierze oparte są na wodzie, która jest eliminowana przez gromadzone węglowodany w mięśniach i wątrobie oraz z błonnikiem w przewodzie pokarmowym. Gdy tylko zrezygnujesz z diety niskowęglowodanowej, woda jest szybko ponownie gromadzona w organizmie. Węglowodany podnoszą poziom insuliny, a następnie zmniejszają – co ponownie prowadzi do apetytu, a czasem do łaknienia. W dietach o niskiej zawartości węglowodanów problem ten zwykle nie występuje, ponieważ jesz głównie tłuszcz i białko. Spożywając te dwa składniki odżywcze, poziom cukru we krwi zmienia się mniej, a zatem rzadziej odczuwa się głód. W diecie tego rodzaju rezygnujemy z dużej ilości produktów mącznych, – białego chleba, makaronów, czy też ziemniaków. Początkowo może być to uciążliwe, dlatego też warto przechodzić na dietę stopniowo, jedną z opcji jest jest rezygnacja z chleba, makaronu i ziemniaków wieczorem. Może to prowadzić do umiarkowanej utraty wagi, warto pamiętać iż tego rodzaju dieta będzie różnie działała na różne osoby.
W przeciwieństwie do całkowitego wykluczenia węglowodanów, eliminacja węglowodanów wieczorem nie prowadzi do problematycznych skutków ubocznych.
Szczególnie zdrowe jest na przykład dozowanie produktów z białej mąki i zastępowanie ich produktami pełnoziarnistymi. Chociaż oba pokarmy zawierają przede wszystkim węglowodany, produkty pełnoziarniste bardziej nas sycą, a także zapewniają błonnik. Sama dieta nie zawsze będzie dość skuteczna w procesie odchudzania. Niezbędny jest także ruch, który można zintegrować z codzienną rutyną. Do pracy można jeździć rowerem, można więcej chodzić, zamiast poruszać się środkami komunikacji miejskiej. Wiele osób sięga także po tabletki na odchudzanie ranking jako pewnego rodzaju dodatek, do stosowanej diety, oraz ćwiczeń fizycznych. Tabletki mogą zmniejszać nasze łaknienie, dzięki czemu mniej będziemy jedli, tabletki mogą posiadać także składniki które wspomagają trawienie.