Stoły rozkładane cateringowe to niezwykle funkcjonalne meble, które mogą stanowić najważniejszy element wielu imprez i to zarówno we wnętrzach, jak i w plenerze.
Istnieje wiele powodów, dla których często są znacznie wygodniejszą opcją niż standardowe stoły. Kto powinien się w nie zaopatrzyć, jakie są ich zalety i co jeszcze warto o nich wiedzieć? Poniżej znajdują się najważniejsze informacje na ich temat.
Do czego przydają się stoły rozkładane cateringowe?
Stoły rozkładane cateringowe obecnie dostępne są w najróżniejszych kształtach i wymiarach, a w związku z tym mogą one znaleźć zastosowanie w dokładnie takich samych okolicznościach, w jakich wykorzystywane są standardowe stoły. Powinny stanowić podstawowe wyposażenie wszelkich firm organizujących imprezy okolicznościowe, takie jak uroczystości urodzinowe, huczne wesela czy chrzciny, a także wszelkie imprezy służbowe, do których zalicza się spotkania typu team building, imprezy integracyjne czy też firmowe jubileusze. Bardzo często kupowane są również do użytku domowego, zwłaszcza jeśli ktoś często organizuje spotkania na więcej osób.
Dlaczego rozkładane stoły są dobrym rozwiązaniem?
Ich największą zaletą jest fakt, że na co dzień mogą być głęboko ukryte i nie zajmować cennego miejsca w przestrzeni użytkowej. Kiedy jednak przyjdzie pora na organizację dowolnej imprezy, w ciągu sekundy taki stół można rozłożyć i zagospodarować według potrzeb. W dzisiejszych czasach rozkładane stoły cateringowe różnią się pod względem wymiarów, kształtu i ceny, dzięki czemu każdy może znaleźć dokładnie to, czego potrzebuje. Takie stoły świetnie się sprawdzą w przypadku miejsc, gdzie zarówno przygotowanie imprezy, jak i sprzątanie po niej powinno odbyć się możliwie jak najszybciej. Jeśli firma cateringowa zajmuje się organizacją imprez w miejscach wybranych przez klientów, to tego rodzaju stoły są jedynym możliwym rozwiązaniem. Dzięki temu, że stół błyskawicznie się składa, bez problemu można go przenieść z miejsca na miejsce i szybko zaaranżować przestrzeń pod imprezę.
Jakie są rodzaje rozkładanych stołów?
Pojęcie „rozkładane stoły cateringowe” kojarzy nam się najczęściej z klasycznymi, prostokątnymi stołami, przy których może usiąść nawet kilkanaście osób. Jest to jednak stereotyp, ponieważ w kategorii tej znajdują się dziesiątki najróżniejszych modeli. Stół cateringowy może mieć rozmaite wymiary, a także kształty, a przy okazji cechować się mniejszą lub większą odpornością na czynniki zewnętrzne, co jest istotne w przypadku imprez plenerowych. Okrągłe stoły cateringowe idealnie sprawdzą się w przypadku uroczystości czy spotkań, podczas których goście podzieleni są na mniejsze grupy, a gospodarzowi zależy na kameralnej atmosferze przy każdym stoliku. Z kolei klasyczne stoły prostokątne sprawiają, że w jednym gronie spotyka się znacznie więcej osób, co ma swoje plusy podczas imprez rodzinnych.